Wednesday, April 05, 2006

Patentai

Kodėl žmonės yra už patentus? Kol kas sugalvojau tik tris dalykus:
  • Žmonės vis dar tiki, kad patentuoti idėjas yra naudinga visuomenei, skatina progresą
  • Žmonės nori pinigų
Kas yra patentai?
  • Patentai, jei nemeluoju, išrasti homo-sapiens-capitalisticus turbūt apie ~1800 metus. Tikslas buvo toks - išradimų tuo metu buvo mažai, tad reikia juos skatinti sukuriant jiems išskirtines teises gaminti/naudoti/parduoti daiktą išskirtinėmis teisėmis kurį laiko tarpą (dabar, berods tai apie 15 ar 10 metų). Kažkas išrado lemputę - valio :) užptatentavo lemputę ir gavo geras sąlygas jas pardavinėti, ir susigražinti savo investicijas.
  • Ką reiškia patentuoti programinę įrangą? Patentuoti programinę įranga yra ne kas kita kaip patentuoti idėjas. Jei ankščiau patentuodavo lemputę, ar specifinį narvelį žvėrims gaudyti, tai jie patentuodavo daiktą, kuriam reikėdavo daug laiko ir investicijų sukurti. Dabar gi, patentuojami ne narveliai ar lemputės, o idėjos, t.y. idėja, kad žvėrelis įeina į narvelį, nes buvo suviliotas jauku, ir kad narvelio duris užsidaro. (pavyzdžiai apačioje).
  • Atviras klausimas - ar galima patentuoti biznio modelį? Dalinis atsakymas pateikiamas su pirmuoju pavyzdžiu iš patentų gyvenimo
Pavyzdžiai:
  • amazon ir one-click-purchase
Amazon.com užpatentavo taip vadinamą "one-click-purchase" metodą. Metodas veikia taip - ateiti į amazon.com puslapį, pamatai gražią naudingą prekę, spaudi vieną kartą ant nuorodos, ir tu jau nusipirkai. Žodžiu, vienu spūstelėjimu įvyksta pirkimas Ta proga amazonė užpatentavo šią idėją. Tačiau (turbūt ~1998 metais) atsirado kita kompanija, kuri sukūrė panašų puslapį, kuriame galėjai taip pat apsipirkti "one-click-purchase" metodu. Jie ne nukopijavo amazon puslapį, jie tiesiog sukūrė savo arba patys tokį sugalvoję, ar pamatę, kad amazonei gerai sekasi. Rezultatas - amazonė padavė tą kompaniją į teismą. Teismų rezultatas - niekas jokių patento mokesčių nemokėjo, o tiesiog ta kompanija padarė ne "one-click-purchase", o "double-click-purchase", t.y. reikėjo ne vieno paspaudimo, o dviejų. Man rodos, visai šaunu taip. jei tokių kompanijų atsiras penkiasdešimt, tai penkiasdešimtoj kompanijoj turbūt turėsi paspausti penkiasdešimt kartų, kad nusipirktum. Faktas vienas - internetas tik buvo dar labiau paskatintas plėstis.
  • Antras pavyzdys - žaidimų kūrimai
Kažkokie bičiukai žaidė amerikoje įdomų žaidimą per tinklą. Bežaidžiant jiems kilo idėja susikurti panašų žaidimą, bei sukurti serverį, kuris veiktų tokiu pačiu principu, kaip žaidimas. Jie susikūrė savo žaidimą, susikūrė ir savo serverį, tačiau buvo paduoti į teismą, nes tas serveris naudojo tokius pačius duomenų standartus, kaip ir žaidimo serveris. Rezultatas - žmonės nebegali susikurti savo pačių programinės įrangos, net jei tai yra jų pačių grynas darbas, ir joks kitoks programos kodas nebuvo parašytas.
  • Trečias futuristinis pavyzdys - Microsoft kompanijos Office Word dokumento formatas "doc"
Šiuo metu yra labai paplitusi laisva programa OpenOffice, kuri gali ne tik dirbti su atviru dokumentų standartu "Open Document", bet ir perskaityti uždarą Word'o formatą "doc" (tiesa, ne visada tai gerai atlieka). Uždaras formatas yra toks, kurio sudėties negalima sužinoti. Arba jei sužinai sudėti, tai negali jos laisvai draugui pasakyti. Su patentais istorija galėtų pakrypti taip, kad Microsoft užpatentuotų word'o formatą, ir tuomet programinė įrangą, gebanti skaityti doc formatus būtų nelegali. Todėl iš OpenOffice būtų staigiai išimta galimybė skaityti wordinius dokumentus. Blogiausia būtų tai, kad šis patentas ne tik kad nepadėtų žmonėms, bet net ir užkirstų kelią žmonėms dirbti kartu. Pvz , jei taip atsitiktų, aš turėčiau ribotas galimybes atlikti užduotis universitetui, nes retas dėstytojas naudojasi OpenOffice.
  • DVD grotuvai amerikoje
Trumpai sakant - kadangi amerikoje yra išleistas "digital millenium copyright act", tai amerikoje neįmanoma paprastam žmogui sukurti laisvo dvd grotuvo, nepažeidžiant patentų. Ir šiaip, Amerikoje, kur patentai programinei įrangai yra priimti, GNU/Linux operacinė sistema nėra pageidaujama, nes vien tik Linus'o branduolys pažeidžia apie 250 patentų. Ačiū europos parlamentui, kad dar to nėra tiek Europoje, tiek Lietuvoje. p.s. visos datos rašytos iš akies, kad galėtumėt susidaryti bendrą vaizdą :) galbūt daug kur klystu. atsiprašau - tiksliau negaliu

0 Comments:

Post a Comment

<< Home